NXTPRO

Een theoretische warmtepomp wordt levensecht dankzij Augmented Reality

De studenten van nxtpro kunnen voortaan kun skills oefenen op een virtuele warmtepomp, dankzij een Augmented Reality app die wij bouwden in samenwerking met Soulmade.

nxtpro helpt kmo's in Vlaanderen en Brussel met het opleiden, omscholen en heroriënteren van hun medewerkers.
In een opleiding voor CV-installateurs en koeltechniekers komt het beter begrijpen van een warmtepomp aan bod, maar zo'n apparaat krijg je niet eenvoudig in een klaslokaal. nxtpro klopte bij ons aan voor een oplossing.

'' In een kort, maar pittig, traject slaagde SM erin om met de verschillende partijen rond de tafel (docent, leveranciers hardware, en Syntra) steeds concrete stappen vooruit te doen. Het eindresultaat is een AR-toepassing met de essentie van de HVAC opleiding over warmtepompen. Cursisten kunnen nu hun kennis uittesten op het AR-model, en kandidaat cursisten kunnen we snel laten kennismaken met de leerinhouden, waardoor het traject “tastbaarder” wordt. ''
JORIS NAERT - MANAGER PARTNERSCHAPPEN SYNTRA

De uitdaging

Ontwikkel een leeroplossing waarmee cursisten kunnen leren hoe een warmtepomp werkt, zonder dat deze fysiek in het lokaal aanwezig is.

Laat cursisten verschillende procedures ontdekken, waaronder het installeren of ontdooien van sanitaire verwarming.

Maak de theorie visueel aantrekkelijk en begrijpelijk voor een brede doelgroep.

Onze aanpak

Bepalen van een leervorm

Al snel kwamen we tot de conclusie dat Augmented Reality het best past bij de uitdaging van nxtpro. Samen met onze partner Soulmade, die uitgebreid ervaring heeft op het gebied van Augmented Reality, bouwden we een warmtepomp na die cursisten via een iPad in een real-life situatie konden plaatsen.

Gebruik maken van AR-potentieel

Via een op maat gemaakte app kunnen cursisten de warmtepomp zien, maar ook de componenten aan de binnenkant waarnemen door een virtuele klep op te tillen. Hierdoor zien ze zelfs meer dan in de echte wereld mogelijk is.

Logistiek gezien wordt hiermee een hoop tijd, geld en moeite gespaard.

Er hoeft geen fysieke warmtepomp in het klaslokaal te staan; het enige wat de cursisten nodig hebben is een tablet met de AR-app van nxtpro. Hierdoor kan de les ook op elke willekeurige locatie worden gegeven.

Toepasbaarheid in de praktijk

Naast AR werd ook Object Recognition toegepast. Dit is een tool waarmee alle informatie via een iPad geprojecteerd kan worden op het fysieke toestel. Hierdoor heeft onze app ook toepassingen buiten het leslokaal, en komt het instructieboekje on the job tot leven.

Van leren uit een boekje naar real-life ervaringen via een app

We creëerden een gepersonaliseerde interface zodat spelers meteen hun voortgang kunnen zien. Ze krijgen directe feedback over hun keuzes, wat het leerproces bevordert.

Draai aan de juiste knoppen!

Schroevendraaier in de aanslag? Go!

Houd de camera van je tablet voor je gericht en zie de warmtepomp tot leven komen in het klaslokaal voor je.

Heb jij de juiste schroeven al gevonden die je moet aandraaien om het probleem te verhelpen? Zoom in en kijk tot diep in de warmtepomp waar het probleem ontstaat.

Zo klaar je de klus binnen no-time!

Ontdekken hoe we met AR leven blazen in jouw opleiding?

Let's talk! We vertellen je graag meer.

Uw vraag werd doorgestuurd naar het Epyc team.
We nemen zo snel mogelijk contact op!
Oops! Daar ging iets de mist in! Same player shoots again!