UNIVERSITEIT ANTWERPEN

Inzicht in medicijnontwikkeling met de kracht van 4D

In samenwerking met Soulmade maakten we voor Universiteit Antwerpen een realtime 4D-visualisatie van proteïnen. Zo blijft de universiteit haar positie als wereldleider in farmaceutische wetenschappen waarmaken.

Universiteit Antwerpen is een wereldwijde hub voor geneesmiddelenontwerp. Software heeft hierin zijn plek, om simulaties en berekeningen te maken. Maar hun werk vroeg om een betere visualisatie van proteïnen, die doorgaans ontzettend groot zijn en zich moeilijk laten bewerken op een 2D computerscherm. Epyc socht en vond de ideale digitale oplossing.

De uitdaging

Ontwikkel een realtime simulatie die het gedrag van atomen en moleculen laat zien en een ruimtelijk beeld van proteïnen schetst voor de gebruiker.

Zet Virtual Reality in om dieptezicht te creëren, om het intuïtief begrijpen van de structuur van proteïnen te bevorderen.

Maak het mogelijk voor de gebruiker om berekende velden te 'voelen' (bv. elektrostatische potentiaal) en om kracht uit te oefenen op moleculen tijdens de simulatie.

Onze aanpak

Voorbij een basic VR-oplossing

Met Soulmade, een referentie in de VR-wereld, gingen we op zoek naar een VR-oplossing die de uitdaging van Universiteit Antwerpen aankon.

De keuze viel op een simulatie die tastbaar werd met gebruik van haptic gloves. Hiermee kan de gebruiker moleculen fysiek van elkaar scheiden en bepaalde krachten voelen en uitvoeren tijdens het onderzoek.

Beter begrip en inzicht

Onze simulatie zorgt ervoor dat de gebruiker in realtime zijn berekeningen kan zien. Deze sprong in techniek rondom 'Molecular Dynamics' - het bij elkaar zetten van atomen en moleculen om hun gedrag beter te begrijpen - bevordert het ontwikkelen van effectieve medicijnen.

Van 2D naar 4D

Voorheen werden moleculen en atomen voornamelijk in 2D onderzocht. Dankzij Virtual Reality krijgen de gebruikers nu dieptezicht (3D). Met de toevoeging van haptic gloves gaan we samen met onze partner Soulmade een stapje verder: door moleculen en atomen tastbaar te maken, helpen we gebruikers om de structuur van proteïnen intuïtief te begrijpen op 4D-niveau.

Onderzoeker in labjas wordt VR-gamer

We creëerden een gepersonaliseerde interface zodat spelers meteen hun voortgang kunnen zien. Ze krijgen directe feedback over hun keuzes, wat het leerproces bevordert.

Onderscheid de moleculen!

Het bestuderen van proteïnen onder de microscoop is geen makkelijke opgave. Laat ons je daarom een handje helpen.

Zet de VR-bril op en trek je haptic gloves aan. Ready?

Nu je de moleculen en atomen goed kan zien, is het eenvoudiger om ze van elkaar te onderscheiden en hun gedrag beter te onderzoeken.

Vertel, welk nieuw inzicht heb je ontdekt?

Wil jij met jouw organisatie ook van 2D naar 4D?

Let's talk! We vertellen je graag meer.

Uw vraag werd doorgestuurd naar het Epyc team.
We nemen zo snel mogelijk contact op!
Oops! Daar ging iets de mist in! Same player shoots again!